Ierland 2018 – Dag 2 – Dublin naar Athenry

Op dag 2 is het tijd om richting de westkust te gaan rijden, we gaan van Saggart naar Athenry, een plaatsje vlak bij Galway, de grote stad in het westen. We besluiten niet via de snelweg te gaan, maar binnendoor te rijden.

Onze eerste stop onderweg is in Kildare, waar we even gaan wandelen en een bezoekje brengen aan de kerk daar. Ook deze is prachtig en vol historie zoals je op de foto’s kan zien, vanaf het jaar 1212 is exact bijgehouden wie de voorgangers van de kerk waren. De torens die je ziet komen we vaker tegen, dit waren blijkbaar een soort ‘schuilkelders’ waar mensen zich vroeger in opsloten om veilig te zitten als ze weer eens overvallen werden door een leger. 

Hierna rijden we door naar Tullamore, Richard als whiskey drinker wil graag een rondleiding bij Tullamore Dew meemaken. Het is erg druk in Tullamore, er is een landbouwfestival, maar dat is die dag afgelast door een enorme storm die een groot deel van de tenten op het festival omver heeft geblazen en de bezoekers zoeken nu ander vertier. Later horen we dat aan de kust, waar we op weg naartoe zijn, een vrouw is overleden doordat haar caravan van een klif is gewaaid en dat er veel huizen zonder stroom zijn komen te zitten door de storm. We zitten hier dus precies 1 dag achter, wat een geluk !

De rondleiding bij Tullamore Dew is erg tof om te doen, leuke enthousiaste vrouw die het verhaal verteld, veel te zien en horen over de historie en na afloop een kleine proeverij waar Richard maar niet aan mee doet want er moet nog gereden worden. Lisette krijgt een klein flesje whiskey, omdat ze geen whiskey drinkt Tijdens de rondleiding wordt verteld dat in een winkelcentrum in Tullamore het oude waterrad is geplaatst waarmee het water uit de rivier de Shannon werd gehaald, dus die zoeken we ook nog even op. 

Daarna rijden we weer verder door het prachtige landschap dat wat heuveliger wordt en gaan naar Clonmacnoise, om de historische kloosterruines te bezoeken die hier al sinds het jaar 544 bestaan. Wat een geweldige plek om te bezoeken ! Er staan 3 originele Keltische kruizen in de bezoekersruimte (ze zijn nagemaakt en die staan buiten op de originele plaats), de hele locatie ademt de historie en het uitzicht is ongelooflijk mooi, aan de rivier de Shannon. De foto’s spreken denk ik wel voor zich, zo prachtig. Overigens was de weg er naartoe vanuit Shannonville al een beleving op zich, op veel plekken kan je maar met moeite een tegenligger passeren op deze kronkelweg en dan ook nog links rijden… De paus is hier overigens ook geweest in 1979, maar die kwam per helicopter.

Hierna wordt het toch wel tijd om door te rijden naar Athenry, waar we inchecken in het Raheen Woods hotel. Dit vinden we uiteindelijk het leukste hotel van de hele reis, een 4-sterren hotel waar het personeel niet zo stijf is en waar een serveerster is die in oktober (alweer) naar het Amsterdam Dance Event in Nederland gaat. Zoals je op de foto’s ziet krijgen we hier een dessert waar met chocolade Yum en Enjoy op is geschreven.

« van 3 »